Tip na výdělek: Zkuste vykrádat konta, policie vás nebude stíhat

Když se v říjnu loňského roku stali klienti České spořitelny obětí počítačových pirátů, kteří se za pomoci falešné přihlašovací stránky pokoušeli získat jejich hesla a osobní údaje potřebné k vstupu do internetového rozhraní jejich bankovního konta, bylo vše jasné - Češi se stali poprvé v masovém měřítku obětí tzv. phisingu. Policie dostala upozornění na podvod do několika minut od prvního útoku. Včera přitom k všeobecnému údivu oznámila, že celý případ odložila. Ne proto, že by neměla dostatek stop, ale protože podle ní pokusem o vybrání bankovního konta přes internet nedošlo k trestnému činu....

Policejní orgán sice potvrdil, že se někdo pokusil vylákat přihlašovací údaje k bankovním účtům (viz rámečkek "Kopie policejního mailu"), nicméně to napovažuje za trestný čin. Možná proto, že se nakonec pirátům do kont nepodařilo dostat? To není jisté. Česká spořitelna tehdy odhadla, že zhruba 500 klientů si v souvislosti s útokem nechalo svůj účet preventivně zablokovat. Znamená to, že minimálně 500 z nich své údaje pirátům poskytlo.

Pokud samotným odesláním mailu a vytvořením falešné stránky došlo k naplnění dikce zákona ve smyslu pokusu o trestný čin podvodu je zvláštní, že policie případ nakonec odložila pro "nenaplnění skutkové podstaty trestného činu".

Kriminalisté tak poslali pachatelům jednoznačný vzkaz: Pokud vytvoříte pirátské stránky, které se budou tvářit jako oficiální web banky, a pokusíte se získat přístupové kódy, pomoci niž budete moci vstupit do střeženého prostoru, nedopustili jste se ničeho špatného.

 

Stali jste se i vy někdy obětí podvodníků přes internet? Napište své zkušenosti....

 

 

https://www.servis24.cz/ebanking-s24/

Autor: Michal Kubíček | středa 20.6.2007 18:19 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1236x
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2893x
Bývalý novinář (LN, ČRo, ČT, regionální deníky), regionální politik (ČSSD 2002  -2013) dnes investor, podnikatel, majitel eshopu s cukrářskými potřebami. Absolvent oboru Filmová, televizní a fotografická umění a nová média na Filosoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity a Marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati. Žije v Ostravě, pracuje v Karviné.