Michal Kubíček

Česká pojišťovna: Plaťte pojištění, ale nic po nás nechtějte

30. 08. 2012 17:44:09
V červenci se stala jednomu milému starému pánovi nemilá událost. Má problémy se srdcem, tak mu byl kardiologem zapůjčen monitorovací přístroj, tzv. holter. Důchodce, bývalý železničář se šel v horkém letním dni omýt, holter si odpnul a položil v koupelně na skříňku. Asi o něj zavadil, nebo možná si neuvědomil, že ho má stále připnutý skrze čidla na sobě, zkrátka mu spadl do vedle stojícího lavoru s namočeným prádlem. Přístroj za bratru 150.000 korun byl zničený. Co teď? Ještě, že mám pojištění. Takové to proti blbosti, jak se říká. V odborné branži pojišťováků „pojištění z odpovědnosti občana“. Jenomže ouha. Po měsíci a půl se ukázalo, že sice pojištění starý pán několik let platil, ale jako na potvoru se zrovna na takovéto případy nevztahuje. Proč? Cituji z odpovědi České pojišťovny:

„Tato pojistná smlouva se řídí Všeobecnými pojistnými podmínkami pro pojištění odpovědnosti za škodu VPPOS 2005, Doplňkovými pojistnými podmínkami pro pojištění odpovědnosti občanů DPPO 2005, smluvními ujednáními a ujednáními této pojistné smlouvy. Pojištění se podle článku 2 doplňkových pojistných podmínek DPPO 2005 sjednává pro případ právním předpisem stanovené odpovědnosti pojištěného za škodu vzniklou jiné osobě úrazem nebo jiným poškozením zdraví této osoby, poškozením nebo zničením věci, kterou má tato osoba ve vlastnictví, v užívání nebo ji má oprávněně u sebe z jakéhokoliv jiného právního titulu. Dle článku 6, písm. g) VPPOS 2005 se pojištění nevztahuje na odpovědnost za škodu vzniklou na věcech, které pojištěný užívá. Užíváním věci se rozumí stav, kdy pojištěný má věc ve své moci a využívá její užitné vlastnosti /čl. 17, odst. 5/. Vzhledem k tomu, že ve Vašem případě došlo ke škodě právě na věci, kterou jste na základě dohody užíval a využíval její užitné vlastnosti, jedná se v souladu s výše uvedeným o výluku z pojištění. Náhradu za vzniklou škodu tedy nemůžeme poskytnout a spis odkládáme bez dalších opatření. S ohledem na naši povinnost řešit případy objektivně a v rámci nám daném poj. smlouvou, pojistnými podmínkami, souvisejícími právními předpisy a doloženými skutečnostmi, nemůžeme v daném
případě postupovat jinak.“

Přeloženo do lidské řeči: Pokud zničíte nedopatřením někomu zapůjčenou věc, máte na ní zodpovědnost, nicméně pojištění odpovědnosti se na to nevztahuje, protože jste danou věc používal.

Zdá se vám to také tak trochu absurdní?

Autor: Michal Kubíček | karma: 31.52 | přečteno: 2563 ×
Poslední články autora