Vzkaz šéfovi iDnes Balšínkovi: Ve slušné společnosti se odkazujeme

Vážený pane Balšínku, vážím si vás. Pamatuji si vás ještě jako krajánka z Opavy a líbí se mi, že jste to dotáhl tak vysoko. Jste vlastně druhý člověk po výkonném řediteli Mafry a máte na starosti Lidové noviny, Lidovky.cz, iDNES.cz a multimédia. Dnes jsem si přečetl na webu Tomáše Krauseho vaše vyjádření o tom, že v Česku není zvykem odkazovat na zdroje ve formě aktivního (prokliknutelného) odkazu. Chtěl bych vám, jako člověk, který se na Internetu pohybuje zhruba stejně dlouho, jako vy v médiích, říct, že jste se spletl. A podpoří mne v tom v následujících řádcích i váš přímý šéf, výkonný ředitel Johannes Werle.

 Cituji z materiálu, který Johannes Werle podepsal společně (mj. ho najdete v původním znění na http://www.unievydavatelu.cz/Upload/1011.pdf) s dalšími významnými představiteli mediální scény u nás:

Dokument nese název CO SE SMÍ A NESMÍ PŘI VYUŽÍVÁNÍ OBSAHU NA INTERNETU. Chápu, že vznikl především na ochranu obsahu reprezentovaný samotnými signatáři, oni sami, vč. vašeho pana ředitele se však hlásí i k jeho dodržování "Tento dokument se rozhodli svou autoritou zaštítit významní poskytovatelé zpravodajství v České republice, neboť věří, že i tyto otázky jsou součástí tématu odpovědnosti médií. Prohlašují, že ho považují sami pro sebe za závazný a že se jím budou řídit při využívání cizího obsahu."

Problém ale je, že se jím neřídí. Viz včerejší článek o pornu na webu Poslanecké sněmovny. Na skutečnost poprvé upozornil hackerský magazín www.soom.cz (konkrétně zde) a následně se toho chopil server Lupa.cz. O Lupě sice v článku zmínka je, avšak bez odkazu. Proč? Vždyť dokument CO SE SMÍ A NESMÍ PŘI VYUŽÍVÁNÍ OBSAHU NA INTERNETU v bodě pět jasně říká: "Používání hyperlinků. V digitálním prostředí je „obsahem“ či „zprávou“, která někomu patří, třeba už i titulek, nebo perex (krátké shrnutí obsahu zprávy), zobrazený v podobě tzv. aktivního linku. Kdy se při linkování chováte správně a poctivě a naopak, kdy už je tato hranice překročena? Správné linkování: Je vhodné do svého autorského materiálu v rámci citace nebo kritiky doplnit i aktivní přímý link na původní zdroj informace."

A proto, pane Balšínku, proč ve vašich článcích pravidelně aktivní odkazy na jiné zdroje chybí? Ve slušné společnosti se odkazuje. Má to smysl, protože to je i smysl celého Internetu. Sdílení informací. Odkazování má řadu výhod, zejména pak pro návštěvníky (snadněji mohou procházet Internetem), odkazující (stávají se důvěryhodnějším pro vyhledávače, protože pokud odkazují na relevantní zdroje a jiné stránky, jsou považovány za autoritativní rozcestníky, a jako takové mají větší šanci být umisťovány ve výsledcích hledání na předních místech (vychází se mj. z algoritmu Hubs & Authorities, z něhož čerpá např. český Seznam) a v neposlední řadě i pro autory kvalitních zdrojových informací (vyhledávače se do určité míry řídí i odkazy na stránky - více viz co je to SEO).

Váš pan ředitel v prohlášení mj. píše: "Naší primární ambicí je poučení široké i odborné veřejnosti, kultivace právního povědomí o skutečné hodnotě obsahu, o šíření informací a v konečném důsledku tedy i prospěch celé společnosti. Chceme ukázat, že obě strany jedné mince – ochrana práv tvůrců a svoboda šíření informací – je možno skloubit tak, aby to vyhovovalo veřejnosti i vydavatelům."

Prosím, pane Balšínku, pamatujte na to i vy a zkuste se stát tím, kdo zkultivuje jím vedené on-line servery ve prospěch celé společnosti.

A ještě cituji z prohlášení a dnes už opravdu naposledy: "I zde platí Zlaté pravidlo: „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim"

Autor: Michal Kubíček | středa 20.6.2012 11:25 | karma článku: 31,60 | přečteno: 4623x